Marjolies Emonds
‘Ik kwam er achter dat ik studeren heel leuk vind’
Marjolies Emonds rondde de opleiding tot verpleegkundig specialist ggz af. In deze functie werkt ze bij het Hoogspecialistisch Centrum voor LVB-Psychiatrie op Huize Padua.
Welke opleiding heb je gevolgd?
“Na vijfentwintig jaar werken als verpleegkundige niveau 4 besloot ik in 2014 de opleiding HBO-V te volgen. Ik had er zin in maar twijfelde of het me zou lukken. Gelukkig vond ik daar mijn weg in, ik kwam er juist achter dat ik studeren heel leuk vind. Als vervolg hierop ben ik in 2018 bij de Hogeschool Utrecht gestart met de masteropleiding tot verpleegkundig specialist.
Waarom wilde je deze opleiding volgen?
Na mijn HBO-studie merkte ik dat ik me nog verder wilde ontwikkelen en ging ik op zoek naar mijn mogelijkheden. Richting een managementfunctie wilde ik niet; ik ben verpleegkundige en dat wil ik toch altijd blijven. Ook wilde ik me als behandelaar gaan profileren. Enkele jaren eerder had ik al eens bij het management van het Hoogspecialistisch Centrum voor LVB-Psychiatrie gepleit voor de aanstelling van een verpleegkundig specialist. Destijds was daar geen ruimte voor. Toen er in 2018 een opleidingsplaats vrij kwam, dacht ik ‘misschien is dat wel iets voor mezelf’.
Hoe was het om werk en studie te combineren?
Het waren twee intensieve jaren. Mijn week bestond uit 24 uur werken, een opleidingsdag en 4 studie-uren. Daar kwamen in de praktijk behoorlijk wat studie-uren bij, wat een aanslag is op je vrije tijd. Daarin de balans vinden is een kunst, de ene keer ging dat beter dan een andere keer.
Welke steun heb je ondervonden?
Gedurende de opleiding werkte ik bij FACT, van de collega’s van dat team heb ik veel steun gehad. Zij zagen de meerwaarde van het werk van een verpleegkundig specialist. Ik kreeg verantwoordelijkheid, werd betrokken bij de behandeling van cliënten en kon bij hen terecht met mijn opdrachten en casuïstiek. Daar stonden ze voor open. Ook bij mijn twee mentoren, waar ik supervisie van kreeg, kon ik met mijn vragen terecht.
Op een andere manier kreeg ik steun van het management van het LVB-P circuit. Tijdens mijn eerste studiejaar ben ik door hen gepolst of ik na mijn opleiding als verpleegkundig specialist bij LVB-P wilde komen werken. Dat voelde als een compliment. Eenmaal afgestudeerd had ik een luxeprobleem, want ook bij het FACT-team mocht ik blijven. Uiteindelijk heb ik voor LVB-P gekozen, hier ligt een mooie uitdaging.
Wat heeft de opleiding je gebracht?
In mijn huidige functie werk ik circuitoverstijgend als behandelaar. Dat brengt veel verantwoordelijkheden met zich mee voor het behandelbeleid dat neergezet wordt. Als verpleegkundig specialist verhoud ik me tussen cure en care; dat ik naast de cliënt blijf staan maakt het voor mij zo’n mooie functie. LVB-P is voor mij een circuit dat altijd in ontwikkeling is en waar gekeken wordt naar kansen en mogelijkheden. Ik hoop dat ik dit op een goede manier kan versterken, op de manier die mij past.”