Loading color scheme

Maaike Zieverink

‘Ik voelde de betrokkenheid van alle begeleiders om mij heen’

Maaike Zieverink defMaaike Zieverink volgde de tweejarige opleiding tot GZ-psycholoog die ze inmiddels heeft afgerond. Ze werkt bij het team Angst, Dwang en Stemmingsstoornissen in Oss.

Hoe ziet de opleiding tot GZ-psycholoog er uit?
“Een dag per week volgde ik het theoretisch deel bij RINO Zuid in Eindhoven, Het praktijkdeel van vier dagen is verdeeld in 24 uur cliëntgebonden, directe en indirecte taken en 8 uur voor studie gerelateerde zaken als supervisie en werkbegeleiding. Daarnaast lees je nog literatuur en maak je opdrachten, wat je voor een deel in die 8 uur kunt doen.  

Waarom wilde je deze opleiding volgen?
Enerzijds een stukje werkzekerheid, anderzijds ook leergierigheid, ik blijf mezelf graag ontwikkelen. In de opleiding word je opgeleid tot breed inzetbare generalist, dat vind ik fijn. Met mijn supervisors had ik afspraken over zowel mijn professionele als mijn persoonlijke leerdoelen.

Hoe was het om werk en studie te combineren?
In het begin was het vermoeiend, om van vier dagen werken over te stappen naar werk én studie, maar dat went. Na een maand of drie had ik mijn draai daarin gevonden. Wanneer ik bepaalde vakken had, lette ik extra op wat ik daarvan in de praktijk terug zag en kon toepassen. Soms vervaagt de grens tussen werk en opleiding vanwege bepaalde opdrachten en loopt het wat door elkaar.

Welke steun heb je ondervonden?
Omdat ik al werkte in het team waar ik begon met mijn opleiding, heeft mijn programmaleider met me meegedacht over mijn uitdagingen en op welke gebieden ik me kon ontwikkelen. De collega’s heb ik altijd als behulpzaam ervaren, ze dachten altijd goed mee. Tijdens de opleiding heb ik meerdere werkbegeleiders gehad; een GZ-psycholoog met meerdere jaren werkervaring die je begeleidt en verantwoordelijk is voor je werk. We spraken over casuïstiek, taken of bepaalde thema’s, bijvoorbeeld hoe ik mij een bepaalde behandeltechniek eigen kon maken. Daarnaast had ik twee supervisors, voor het deel diagnostiek en voor het deel behandeling en een praktijkopleider die mijn leerproces bewaakte en de verbinding met RINO Zuid onderhoudt. Bij elke halfjaarlijkse evaluatie voelde ik de betrokkenheid van dat team om mij heen; de werkbegeleider, praktijkopleider, de supervisors en de mensen van RINO Zuid.
Ook kon ik fijn sparren met drie collega’s van GGZ Oost Brabant die tegelijk met mij de opleiding volgden en met de andere studiegenoten.

Wat heeft de opleiding je gebracht?
Een heleboel ervaring! Door de opleiding ben ik rustiger en zekerder geworden in mijn werk, ik heb echt wel wat voor mezelf overwonnen. Daarnaast heb ik mijn generalistische kennis verbreed, ik voel mij een stuk vaardiger in diagnostiek en in behandeling.

Heb je nog verdere opleidingsplannen?
Momenteel volg ik de opleiding tot cognitief gedragstherapeut, waar ik ook tijdens de GZ-opleiding aan verder heb gewerkt. Ook nu wordt weer goed met me meegedacht. Daarna ga ik alles maar eens laten landen,  of andere uitdagingen binnen het team opzoeken.”

Naar alle verhalen